Ψαρονέφρι με πιπεράτη σάλτσα

Ψαρονέφρι με πιπεράτη σάλτσα

Ερεθίσματα γευστικά και αισθητικά, χωρίς να περάσουμε όλη την ημέρα μαγειρεύοντας: Ζουμερά, τρυφερά φιλέτα, με καταπληκτική σάλτσα με εξαιρετικά αρωματικό, ήπιας γεύσης, πράσινο πιπέρι, κονιάκ, μουστάρδα με μέλι και θυμάρι. Σπυρωτό ρύζι με ποικιλία άγριων μανιταριών και κρόκο Κοζάνης. 
 
Για 6 μερίδες
 
ελαιόλαδο
4 ψαρονέφρια των 250 γρ. 
αλάτι
1 κρεμμύδι όχι εντελώς πολτοποιημένο (να βρίσκουμεστο δόντι)
3 σκελίδες σκόρδου όχι εντελώς πολτοποιημένες (να βρίσκουμε στο δόντι)
θυμάρι ή ρίγανη
1/2 κούπας (120 ml) κονιάκ
2 κουταλιές πράσινο πιπέρι
4 κουταλιές μουστάρδα με μέλι ανακατεμένη καλά με 4 κουταλιές κέτσαπ, χυμό λεμονιού και 1/2 κούπας νερό ή ζωμό
 
Για το ρύζι
ελαιόλαδο
1/2 τριμμ. κρεμμύδι
25 γρ. αποξηραμένα άγρια μανιτάρια
1 κούπα ρύζι τύπου Αμερικής
2 1/2 κούπας ζεστό νερό 
αλάτι, πιπέρι και κρόκο Κοζάνης

Ψαρονέφρι με πιπεράτη σάλτσα  Ψαρονέφρι με πιπεράτη σάλτσα 

1. Καλύπτουμε τα μανιτάρια με χλιαρό νερό για 30΄. Σουρώνουμε και τα βάζουμε σε βραστό νερό για 8΄. Ξεβγάζουμε σε τρεχούμενο κρύο νερό.
2. Σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και το ρύζι στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το νερό, τον κρόκο, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζουμε για 20’ περίπου μέχρι να απορροφηθεί ο ζωμός και να μαλακώσει το ρύζι, με κλειστό καπάκι. 
Βγάζουμε το ρύζι από τη φωτιά και το αφήνουμε για 10’ περίπου στην άκρη, σκεπασμένο με το καπάκι. 
3. Αλατίζουμε και σοτάρουμε τα φιλέτα ψαρονέφρι στο ελαιόλαδο, μέχρι να ροδίσουν καλά.
4. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι και συνεχίζουμε για λίγο το σοτάρισμα. Σβήνουμε με το κονιάκ (αν θέλουμε ανάβουμε το κονιάκ και αφήνουμε να πέσει η φλόγα). 
Προσθέτουμε το πράσινο πιπέρι, περιμένουμε 2΄και προσθέτουμε το μείγμα μουστάρδας, κλείνουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 7-8 λεπτά, να πήξει η σάλτσα. 
5. Γαρνίρουμε με θυμάρι.

Ψαρονέφρι με πιπεράτη σάλτσα  Ψαρονέφρι με πιπεράτη σάλτσα

Σημ.: Ψαρονέφρι: Από τις λέξεις ψάρι (νεφραμιά) και νεφρό. Το συνθετικό <<ψάρι>> στη λέξη <<ψαρονέφρι>> δεν συνδέεται ετυμολογικά με το ψάρι (ιχθύς), αλλά προέρχεται από τον αμάρτυρο τύπο ψ(ο)ιάριον, υποκοριστικό του αρχαίου <<ψόα>> οσφυϊκοί μύες που περιβάλλουν τους νεφρούς.
 
 
Άδεια Creative Commons Tο περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων εικόνων, γραφικών, φωτογραφιών και κειμένων, αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία. Προστατεύονται από την άδεια Creative Commons - Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 .Δεν επιτρέπεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, χωρίς προηγούμενη επικοινωνία και έγκριση του ιδιοκτήτη.